Hirsirakentajaa vailla?

Kevätpäivät 2024 Toivalassa

Kevätpäivät 2024 Toivalassa

 

Kevätpäivät 2024 vietettiin Toivalassa Savon ammattiopiston tiloissa hyvässä yhteistyössä hirsilinjan opiskelijoiden kanssa.

Toivalan hirsiopetukseen on kuulunut jo vuosia massiivipuu kattorakenteiden valmistukseen perehtyminen ja nyt pystyimme antamaan tieto-taitoa yhdistyksenä luonnonpyöreän puun käytöstä kattorakenteissa, niin oppilaille kuin omille jäsenillemme.

Kevätpäivät 2024 Toivalassa
Jiiriliitos "tenon"

Työpajassa tehtiin 3 Post&Beam kattoristikkoa jokainen eri piirto tapaa hyödyntäen.

Kaikki ristikoiden liitokset tehtiin jiiriliitoksina (eng. mitered joinery) ja osa liitoksista kätkee sisälleen ”vahvistetun kaulan” (tenon). Rakenteesta muodostuu koko komeudessaan jiiriliitos ansas luonnonpyöreästä puusta (mitered joinery log truss). Internetin kuvahaku edelliseen antaa tulokseksi värikkään lajitelman ristikoita, joissa liitosten kohdat on mitallistettu ja usein niissä on käytetty puuliitosten sijaan terästä. Varsinaiset jiiriliitos ansakset ovat kuitenkin harvassa, vaikka niitä voi perustellusti pitää kauneimpana ja vahvimpana ristikkona.

Hirren käsinveisto menetelmien tavoin myös jiiriliitosten piirto menetelmät ovat kehittyneet nopeasti. Vuosikymmenessä, Mestari 2012 kurssilta, on otettu iso askel eteenpäin. Menetelmien väsymätön kehittäjä Robert Chambers ei ole tyytynyt puolivalmiiseen tulokseen vaan hionut liitosten mitoituksen ja ristikoiden puuvalinta säännöt uudelle tasolle.

Työpajassa käytettiin kolmea eri menetelmää:

  • 1:1 piirto vanerialustalla ja uloslyönti menetelmä viivalaserin avulla, 90 asteen jiirikulma
  • Kuten edellinen mutta yksi hirsi kerrallaan CAD mittakuvien mukaan
  • Robert Chambersin Storyboard menetelmä jossa tasopinnan muodostamiseen tarvittavat kolme pistettä haetaan piirtolevyn avulla ja samalla löydetään jiiriliitoksiin se kulma jossa hirsien ulkopinnat kohtaavat parhaiten. Jiiriliitosten kulma on tässä menetelmässä yleensä eri kuin 90 astetta.
1:1 viivojen piirtoa vaneriin
Sakky Samuli Eskelinen Toivalan koulu hirsiveistäminen 2024

Alan opiskelijoiden osaamiseen ja työn tarkkuuteen on hyvä käydä tutustumassa Toivalan koululla lukuvuoden aikana.

Sakkyn kurssi oli Samuli Eskelisen johdolla tehnyt loistavat puitteet ja valmistelut työpajaa varten.

 

Sunnuntaina pidimme yhdistyksen kokouksen työpajan päätteeksi.

Alalle on selvästi löytymässä myös nuorta väkeä joilla kiinnostus kehittää monipuolisesti puurakentamisen taitoja. Yhdistyksen onkin hyvä käydä miettimään kuinka tieto osaamisesta saadaan kaikkien hirrestä kiinnostuneiden tietoon.