Hirsirakentajaa vailla?

Syyspäivät 2023 Helsingissä sekä vierailu Viroon

Syyspäivät Helsingissä ja Virossa

 

Suomen hirsitaito Ry kokoontui tänä vuonna viettämään syyspäiviä Helsinkiin.

Ennen kokousta 20 hengen ryhmä jäseniä vieraili Virossa.

Perjantaina laivan aamupalalla saatiin mukava yllätysvieras mukaan, kun Timber Frame -kouluttajamme Pavel oli matkalla Tallinaan samalla laivalla.

Ensimmäinen vierailu oli Sauen kunnantalo, jota meille esitteli Sauen kunnanhallituksen puheenjohtaja Harry Pajundi. Moderni CLT-rakennus herätti uusia ideoita puun käytön visuaalisuudesta ja avarsi ymmärrystä puurakentamisen laaja-alaisuudesta.

Päästyämme Viljandiin tutustuimme siellä sijaitsevaan Tarton yliopiston kulttuuriakatemiaan, jossa opetetaan rakennustaidon perinteitä.

Tarmo Tammekiven Timber frame työtilat ja Männiku Metsatalu

Seuraavaksi kävimme tutustumassa Tammekiven Tarmon työtiloihin ja toimintaan. Hienoissa puitteissa saa Tarmo Timber frame -palkkeja työstää.

Majapaikaksi Tarmon vinkistä valikoitui Männiku Metsatalu. Illalla vielä kävimme Tarmon kanssa SketchUp Pro -suunnitteluohjelman ominaisuuksia läpi ja nautimme maittavan päivällisen sekä vietimme iltaa savusaunassa rentoutuen.

Restaurointia ja viikinkejä

 

Lauantaina aamulla vierailimme Maakivist OÜ restaurointiyrityksessä, joka hoitaa kohteet suunnittelusta työnjohtoon ja käytännön tekemiseen kokonaan itse.

Tallinnaan palatessa pysähdyimme vielä viikinkikylään syömään ja saimme seurata taistelunäytöstäkin.

Katolle rakennetut hirsisaunat ja hirsirivitalo

 

Lauantaina osa jäsenistöstä saapui jo kokouspaikalle Helsinkiin Valo hotelliin ja pääsi testaamaan hotellin katolla olevia yhdistyksen jäsenen Jaakko Holman valmistamia hirsisaunoja.

Sunnuntain ohjelmassa oli syyskokous. Kokouksen jälkeen oli tapaaminen ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelmapäällikkö Petri Heinon kanssa.

Seuraavaksi hirsirivitalon Helsinkiin rakennuttanut arkkitehti Minna Aarnio kertoi rakennushankkeesta ja tämän jälkeen jäsenistö siirtyi tutustumaan hirsirivitaloihin paikanpäälle.

Viron reissu ja syyspäivät Helsingissä pyrittiin järjestämään jäseniltä tulleiden toiveiden mukaan. Päivät onnistuneesti osoittivat, että jäsenistön kiinnostus on muussakin kuin vain hirsimetrien veistossa.